Кино за всички

SMX Studios започва публикуването на серия от статии, която трябва да помогне на създателите на любителски филми в тяхното начинание. Основното нещо, което отличава този цикъл от статии от аналогични е в това, че неговата целева аудитория - най-обикновенни хора, които не се занимават професионално с видеообработка (т.е. от това не изкарват пари), а просто са решени да изпълнят детските си мечти, снимайки свой собствен филм за удоволствие.

Ние вече доказахме, че днес всеки може да снима собствен филм. Времето дойде. За това не е нужно огромни капиталовложения, висше образование в сферата на киното и връзки с киностудии: необходимо е само да измислиш стойносттна идея, да намериш тези, които вярват в нея, и да заснемеш филм използвайки техника, която се продава в обикновенните магазините за електроника. А когато филмът бъде готов, интернет ще ти помогне да го покажеш на зрители по целия свят

 

Тази серия от статии от сайта на SMX.ru ще помогне на авторите на любителски филми да разберат няколко технически аспекта за създаването на кино в домашни условия, а също така да просветлим някои организационни аспекти при работа върху некомерсиален проект. Статиите са написани за читатели, които не планират да се занимават професионално с кино, но искат да достигнат до качествени резултати в своето занимание. Отличителните особености на този цикъл от статии е:

  • Простота на изложението, липса на специализирани термини, за които вече има аналогии в българския език;
  • Минимум «плява» и прочее излишна информация, плюс вьзможност «безболезнено» да се пропуска текста в маркираните блокове;
  • Точни постъпкови илюстрирани инструкции за използването на нужните програмни продукти.

Освен това, както стана въпрос по горе, всички статии са написани с това уточнение, че за вас снимането на филм не е източник на доходи или слава, а възможност за интересно запълване на свободното време. Във връзка с това ние ще изхождаме и от факта, че вие не разполагате нито с огромни финансови, нито с опитни човешки ресурси. Но ако вие и вашата компания подходите към работата сериозно, второто задължително ще се появи.

Преди това, как да започнем

Преди началото на работата върху своя филм трябва да разберете, че по пътя от концепцията до премиерата ще ви застигнат множество затруднения. Независимо от мащаба на вашия проект ще възникват моменти, когато всичко ще ви натежи и ще ви се прииска всичко да зарежете. Ако успеете да съберете свой екип, то отговорността ви към него не трябва да ви позволи за зарежете започнатата работа. Освен това трябва да разбирате, че ентусиазмът на хората от вашия екип не изниква от нищото, така че бъдете готови да станете малко психолог и да можете да намирате пътища за решаване на лични проблеми. Бъдете готов за конфликти. На света още не е имало нито един некомерсиален проект с участието на повече от трима души, в който мненията на колектива никога да не се разминават. Ако вие работите в екип, бъдете готов да намирате подход към хората и да носите отговорност за своите решения

Освен това, трябва да сте наясно, че ще ви се наложи лично да усвоите всички елементи от създаването на филма: снимане, монтаж и т.н., даже ако първоначално сте планирали само да напишете сценария и да ръководите процеса. Работата върху некомерсиални проекти не предполага никакви финансово-дисциплинарни методи на въздействие върху колектива, във връзка с което ще ви се наложи да създадете истинско уважение у своя екип. Никой няма да работи с вас продължително време, ако вие не работите заедно с него (независимо какво е било вашето намерение на по-ранни етапи).

Запозвайки своя проект добре преценете, дали ще успеете да го завършите и дали ще си струва вложените усилия. Не се надявайте само на това, че някой ще се отзове на вашият призив в интернет и ще дойде да снима със собствената си камера или че добър приятел от «аськи» ще ви направи специалните ефекти "като в Холивуд". Започвайте проект само в случай, че за него имате всичкото необходимо оборудване от техническа страна, особено - видеокамерата. Вариант е, преди началото да се заснеме кратък, но гарантирано истински фен филм, за да изпробвате възможностите си и да създадете сериозен екип. Никога не преоценявайте възможностите си, трезво оценявайте преспективите, и тогава задължително всичко ще се получи!

Началото

И така, ако вие сте готови за всички трудности - пред вас се разкриват големи преспективи! Вие ще се запознаете с нови хора, ще прекарате много време на чист въздух, ще разберете за себе си много интересни неща. Ще почуствате точно тази атмосфера, която цари от тази страна на екрана, когато гледате бонуси на DVD. Всеки участник във вашият проект ще получи възможност да се изяви в облатта, за която мечтае всеки път когато излиза от киното. И, накрая, след приключването на филма ви, вие ще можете да видите реакциите на зрителите - и това никак няма да бъде скучно!

Ако вие заснемете своя филм и го пуснете в «интернет-прожекция» задължително ще се появят хора, които ще ви обвинят в дилетанство. Тези хора, възможно е, по един или друг начин да са свързани професионално със сферата на киното или телевизията, но точно тях ще ги обединява едно и също: в живота си те не са снимали нито един филм. Затова тези, които са успяли да направят нещо по-добро, никога няма да се подиграват на чуждите грешки - това няма да им е нужно за самоутвърждаване. Те само ще ви подминат или ще ви дадат няколко добри съвета

Този цикъл от статии не претендира за абсолютна пълнота по изясняването на всички етапи от създаването на филм, а също така съдържа и някои лични мнения и възгледи по някои въпроси. Но въпреки това, всички указания се основават на практически опит - това е най-важното. Ние сме сигурни, че в края на краищата вие сами ще намерите свои начини на работа, които да бъдат оптимални точно за вашия проект, точно за вашия екип.

Също така, искам да предложа на нашите уважаеми читатели за вземат активно участие в създаването на нови материали и в подобряването на вече съществуващите. Винаги можете да задавате въпросите си и предложенията си в нашия форум или по електронната поща.

Успех във вашия проект, и добре дошли в новия свят!

В следващата статия се разглежда процеса по избора на камера за снимането на некомерсиален любителски филм. Ако вече имате камера, не е задължително да я четете. Автор: Ranger

Автор на статията: Сергей ПетровичевПревод: Тихомир ДулевОригинален текст